top of page
Search
  • georgiybolshakov24

Suporte para aquecimento elétrico



Atbalsts apkurei ar elektrību




Elektrība ir viens no iespējamiem energoresursiem, ko var izmantot mājokļa apkurei. Elektriskā apkure ir ērta un droša, bet arī dārga un ne vienmēr videi draudzīga. Šajā rakstā mēs aplūkosim dažādus elektriskās apkures veidus, to izmaksas un ietaupījumus, kā arī alternatīvas un atbalsta pasākumus elektriskās apkures uzlabošanai.


Elektriskās apkures sistēmas




Elektriskās apkures sistēmas ir tādas, kas izmanto elektroenerģiju, lai saražotu siltumu mājokļa apsildīšanai. Elektriskās apkures sistēmas var iedalīt vairākos veidos:




atbalsts apkurei ar elektrību



Elektriskie radiatori un paneļu sildītāji




Radiadores elétricos un painel sildītāji ir tiešie sildītāji elektriskie, kas uzstādīti katrā telpā atsevišķi. Tie darbojas tā, ka elektroenerģija tiek pārvērsta siltumenerģijā sildīšanas elementos iekšpusē. Siltums tad tiek pārnests uz telpu vai izmantots gaisa apsildīšanai un cirkulēšanai. Šie sildītāji ir viegli uzstādāmi un regulējami, bet arī patērē daudz elektroenerģijas un var radīt nevienmērīgu siltuma sadalījumu.


Elektriskie katli




Elektriskie katli ir līdzīgi gāzes vai eļļas katliem, bet izmanto elektroenerģiju, lai uzsildītu ūdeni ar sildīšanas elementu, kas līdzinās tējkannai. Elektriskie katli var but mazi un klusi un nav nepieciešams būvēt dūmvadu vai gāzes cauruli. Tas nozīmē, ka tos var uzstādīt jebkur mājoklī. Elektriskie katli darbojas kopā ar central apkuri vai hidronisko starusilto grīdu sistēmu.


Siltumsūkņi




Siltumsūkņi ir sistēmas, kas pārvieto siltumu no viena avota uz citu. Ir vairāki dažādi siltumsūkņu tipi, bet visbiežāk sastopamie ir gaisa siltumsūkņi un zemes siltumsūkņi. Gaisa siltumsūkņi izmanto āra gaisu kā siltuma avotu un pārnes to uz iekštelpu gaisu vai ūdeni. Zemes siltumsūkņi izmanto zemes vai ūdens siltumu kā siltuma avotu un pārnes to uz iekštelpu ūdeni vai gaisu.Siltumsūkņi ir ļoti efektīvi un videi draudzīgi, jo tie izmanto atjaunojamus energoressursus un patērē maz elektroenerģijas. Tomēr to uzstādīšana ir sarežģīta un dārga, un to darbība var but ietekmēta ar laika apstākļiem.


Infrasarkanās sildītāji




Infrasarkanās sildītāji ir tādi, kas izstaro infrasarkano starojumu, kas uzsilda virsmas, nevis gaisu. Infrasarkanais starojums ir līdzīgs saules starojumam, bet bez ultravioleto stariem. Infrasarkanās sildītāji var but gan tiešie, gan netiešie. Tiešie infrasarkanās sildītāji ir piemēroti āra vai labi ventilējamām telpām, jo tie var radīt augstu temperatūru un dedzināt skābekli. Netiešie infrasarkanās sildītāji ir piemēroti iekštelpu lietošanai, jo tie uzsilda tikai noteiktas virsmas, piemēram, grīdas vai griestus. Infrasarkanās sildītāji ir ātri un vienmērīgi, bet arī jutīgi pret vēju un putekļiem.


Elektriskās apkures izmaksas un ietaupījumi




Elektriskā apkure ir viena no dārgākajām apkures iespējām Latvijā. Elektriskās apkures izmaksas ir atkarīgas no vairākiem faktoriem, piemēram:


- Elektroenerģijas tarifi: Elektroenerģijas tarifi ir mainīgi un atkarīgi no piegādātāja, laika perioda un patēriņa apjoma. Vidējais elektroenerģijas tarifs Latvijā 2022. gadā bija 0,15 EUR/kWh.


- Energoefektivitāte: Energoefektivitāte ir mēra, cik daudz elektroenerģijas tiek pārvērsta siltumenerģijā. Daži elektriskie sildītāji ir efektīvāki par citiem. Piemēram, siltumsūkņi var radīt līdz pat četras reizes vairāk siltuma nekā patērē elektroenerģiju.


- Izolācija: Izolācija ir veids, kā samazināt siltuma zudumus caur mājokļa sienu, logu, durvju un jumta. Laba izolācija var samazināt apkures izmaksas par 20-30%.


Lai samazinātu elektriskās apkures izmaksas un ietaupītu elektroenerģiju, var veikt dažus pasākumus, piemēram:


- Izvēlēties visefektīvāko elektrisko sildītāju at karībām savām vajadzībām un budžetam. Piemēram, ja dzīvo mazā mājoklī vai vēlas apsildīt tikai vienu telpu, var izvēlēties elektrisko radiatoru vai paneļu sildītāju.Ja dzīvo lielā mājoklī vai vēlas apsildīt visu māju, var izvēlēties elektrisko katlu vai siltumsūkni.


- Regulēt termostatu un taimeri: Termostats ir ierīce, kas nosaka un uztur vēlamo temperatūru telpā. Taimeris ir ierīce, kas nosaka, kad sildītājs ieslēdzas un izslēdzas. Regulējot termostatu un taimeri, var nodrošināt, ka sildītājs darbojas tikai tad, kad tas ir nepieciešams, un neizšķiež elektroenerģiju.


- Uzlabot izolāciju un ventilāciju: Uzlabojot izolāciju un ventilāciju, var samazināt siltuma zudumus un uzlabot gaisa kvalitāti. Izolējot sienu, logu, durvju un jumta spraugas, var novērst aukstuma iekļūšanu un siltuma izplūšanu. Ventilējot telpas regulāri, var novērst mitruma uzkrāšanos un pelējuma veidošanos.


Elektriskās apkures alternatīvas un atbalsts




Elektriskā apkure nav vienīgā iespēja mājokļa apsildīšanai. Ir arī citas alternatīvas, kas var būt lētākas, efektīvākas un videi draudzīgākas. Dažas no šīm alternatīvām ir:


Atjaunojamie energoresursi




Atjaunojamie energoresursi ir tādi, kas nesamazinās vai atjaunojas dabiski. Piemēri ir saules enerģija, vēja enerģija, hidroenerģija un biomasas enerģija. Šie energoresursi var tikt izmantoti mājokļa apkurei ar dažādām sistēmām, piemēram, saules kolektoriem, vēja turbīnām, ūdens sildierīcēm vai biomasas katliem. Šie energoresursi ir pieejami visur Latvijā un var samazināt atkarību no fosilajiem kurināmajiem un elektroenerģijas. Tomēr to izmantošana prasa lielus ieguldījumus un tehnisko zināšanu.


Siltumapgāde




Siltumapgāde ir sistēma, kas nodrošina siltumu vairākiem mājokļiem no viena centrālā avota. Siltums var tikt ražots ar dažādiem kurināmajiem, piemēram, gāzi, eļļu, biomasu vai atkritumiem. Siltums tad tiek palaists caur siltumvadu tīklu līdz katram m ājoklim ar siltummaiņiem. Siltumapgāde ir ļoti izplatīta Latvijā un var nodrošināt stabilu un lētu siltumu. Tomēr tā ir atkarīga no siltumavota kvalitātes un efektivitātes, kā arī no siltumvadu tīkla stāvokļa un izolācijas.


Hibrīdsistēmas




Hibrīdsistēmas ir tādas, kas apvieno vairākus apkures veidus, lai optimizētu siltuma ražošanu un patēriņu. Piemēram, var izmantot elektrisko katlu kopā ar saules kolektoriem vai siltumsūkni, lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu un izmantotu atjaunojamos energoresursus. Vai arī var izmantot elektrisko radiatoru kopā ar siltumapgādi, lai nodrošinātu papildu siltumu ziemas periodos. Hibrīdsistēmas var but elastīgas un efektīvas, bet arī sarežģītas un dārgas.


Ja vēlas pāriet uz citu apkures veidu vai uzlabot esošo elektrisko apkuri, var saņemt dažādus atbalsta pasākumus no valsts vai pašvaldības. Daži no šiem pasākumiem ir:


- Atjaunojamās enerģijas avotu ieguldījumu atbalsta programma: Šī programma piedāvā subsīdijas līdz 50% no ieguldījuma izmaksām atjaunojamās enerģijas avotu iegādei un uzstādīšanai mājokļa apkurei. Piemēram, var saņemt subsīdiju lidz 5000 EUR par saules kolektora vai siltumsūkņa iegādi.


- Energoefektivitātes pasākumu atbalsta programma: Šī programma piedāvā aizdevumus ar zemu procentu likmi vai bezprocentu kredītus energoefektivitātes pasākumu veikšanai mājoklī. Piemēram, var saņemt aizdevumu līdz 15 000 EUR par mājokļa izolēšanu vai logu nomaiņu.


- Siltumapgādes sistēmu modernizēšanas programma: Šī programma piedāvā subsīdijas līdz 50% no ieguldījuma izmaksām siltumapgādes sistēmu modernizēšanai vai pārejai uz citu kurinamo. Piemēram, var saņemt subsīdiju lidz 10 000 EUR por gaisa siltumsūkņa vai biomasas katla ieg ādi un uzstādīšanai.


Secinajums




Elektriskā apkure ir viena no iespējām mājokļa apsildīšanai, bet tā ir arī viena no dārgākajām un ne vienmēr videi draudzīgākajām. Elektriskās apkures sistēmas ir dažādas un katrām ir savas priekšrocības un trūkumi. Elektriskās apkures izmaksas ir atkarīgas no elektroenerģijas tarifiem, energoefektivitātes un izolācijas. Elektriskās apkures ietaupījumi ir iespējami, regulējot termostatu un taimeri, uzlabojot izolāciju un ventilāciju.Elektriskās apkures alternatīvas ir atjaunojamie energoresursi, siltumapgāde un hibrīdsistēmas. Elektriskās apkures atbalsts ir pieejams ar dažādām programmām, kas piedāvā subsīdijas, aizdevumus vai kredītus.


Ja vēlaties uzzināt vairāk par elektriskās apkures iespējām, izmaksām, ietaupījumiem, alternatīvām un atbalstu, sazinieties ar mums vai apmeklējiet mūsu mājas lapu. Mēs palīdzēsim jums izvēlēties vispiemērotāko elektrisko apkuri jūsu mājoklim un budžetam.


Bieži uzdotie jautājumi




Vai elektriskie sildītāji ir droši?




Elektriskie sildītāji ir droši, e tiek lietoti pareizi un atbilstoši ražotāja norādījumiem. Jums jāievēro daži drošības pasākumi, piemēram:


- Nelietojiet sildītāju mitrās telpās vai tuvu ūdens avotiem.


- Nelieciet sildītāju tuvu viegli uzliesmojošiem materiāliem vai mēbelēm.


- Nepieslēdziet sildītāju pagarinātajam vadam vai sadalītajam kontaktligzdai.


- Nepievienojiet sildīt āju citiem elektriskajiem ierīcēm vai sildierīcēm.


- Nelieciet sildītāju zem gultas vai aizkariem.


- Nelieciet sildītāju uz paklāja vai grīdas seguma.


- Nelieciet sildītāju bērnu vai mājdzīvnieku tuvumā.


- Izslēdziet un atvienojiet sildītāju, kad to nelietojat vai kad dodaties prom no mājas.


Vai elektriskie katli ir efektīvi?




Elektriskie katli ir efektīvi, jo tie pārvērš gandrīz visu elektroenerģiju siltumenerģijā. Tie neraida nekādus izmešus vai piesārņojumus, kas var samazināt siltuma zudumus un uzlabot gaisa kvalitāti. Tie arī ir viegli regulējami un uzturējami, kas var palielināt to darbības laiku un samazināt remonta izmaksas. Tomēr elektriskie katli ir arī dārgi, jo tie patērē daudz elektroenerģijas, kas var palielināt jūsu rēķinus. Tāpēc jums jāizvēlas vispiemērotākais elektriskais katls jūsu mājoklim un vajadzībām.


Vai siltumsūkņi ir videi draudzīgi?




Siltumsūkņi ir videi draudzīgi, jo tie izmanto atjaunojamus energoresursus, piemēram, gaisu vai zemi, kā siltuma avotu.Tie neraida nekādus izmešus vai piesārņojumus, kas var samazināt global sasilšanu un klimata pārmaiņas. Tie arī patērē maz elektroenerģijas, kas var samazināt jūsu oglekļa pēdas un rēķinus. Tomēr siltumsūkņi ir arī sarežģīti un dārgi, jo tie prasa lielus ieguldījumus un tehnisko zināšanu. Tāpēc jums jāizvēlas vispiemērotākais siltumsūknis jūsu mājoklim un vajadzībām.


Vai infrasarkanais sildītājs ir labs veselībai?




Sildītājs infrasarkanais ir labs veselībai, e tas tiek lietots pareizi un atbilstoši ražot āja norādījumiem. Infrasarkanais starojums ir līdzīgs saules starojumam, bet bez ultravioleto stariem, kas var but kaitīgi ādai un acīm. Infrasarkanais starojums var uzlabot asinsriti, muskuļu relaksāciju, imūnsistēmu un vielmaiņu. Infrasarkanais starojums arī neizžāvē gaisu un neizraisa putekļu vai alerģēnu izplatīšanos. Tomēr infrasarkanais starojums var arī radīt apdegumus, ja tiek lietots pārāk ilgi vai pārāk tuvu. Tāpēc jums jāievēro piesardzība un jāseko ražotāja ieteikumiem.


Kā izvēlēties labāko elektrisko apkuri?




Lai izvēlētos labāko elektrisko apkuri, jums jāņem vērā daži faktori, piemēram:


- Jūsu mājokļa lielums un plānojums: Jums jāizvēlas elektriskais sildītājs, kas atbilst jūsu mājokļa platībai un telpu skaitam. Piemēram, ja jums ir maza vienistabas dzīvoklis, jums var pietikt ar vienu vai diviem elektriskajiem radiatoriem vai paneļu sildītājiem. Ja jums ir liela daudzistabu māja, jums var but nepieciešams elektriskais katls vai siltumsūknis.


- Jūsu apkures vajadzības un paradumi: Jums jāizvēlas elektriskais sildītājs, kas atbilst jūsu apkures vajadzībām un paradumiem. Piemēram, e jūs vēlaties apsildīt tikai noteiktas telpas vai noteiktos laikos, jums var but piemēroti elektriskie radiatori vai paneļu sildītāji ar termostato un taimeri. Ja jūs vēlaties apsildīt visu māju vienmērīgi un pastāvīgi, jums var but piemēroti elektriskie katli vai siltumsūkņi.


- Jūsu budžets un rēķini: Jums jāizvēlas elektriskais sildītājs, kas atbilst jūsu budžetam un rēķiniem. Piemēram, ja jūs meklējat lētu un viegli uzstādāmu elektrisko sildītāju, jums var but piemēroti elektriskie radiatori vai paneļu sildītāji. Ja jūs meklējat ilgtermiņa ieguldījumu un zemu elektroenerģijas patēriņu, jums var but piemēroti elektriskie katli vai siltumsūkņi.


Lai palīdzētu jums izvēlēties labāko elektrisko apkuri, mēs esam sagatavojuši šo tabulu, kur mēs salīdzin ām dažādus elektriskās apkures veidus pēc to priekšrocībām, trūkumiem, izmaksām un efek tivitates.



Elektriskās apkures veids


Priekšrocības


Trūkumi


Izmaksa


Efektivitate


Elektriskie radiatori un paneļu sildītāji


Viegli uzstādāmi un regulējami, neprasa dūmvadu vai gāzes cauruli, piemēroti mazām telpām vai papildu siltumam.


Patērē daudz elektroenerģijas, var radīt nevienmērīgu siltuma sadalījumu, var but bīstami, ja tiek pārkarsti vai pieskarties.


Zemas ieguldījuma izmaksas, bet augstas darbības izmaksas. Preço 0,15 EUR/kWh.


Zemas līdz viduvējas. Pārvērš aptuveni 90-95% elektroenerģijas siltumenerģijā.


Elektriskie katli


Klusi un droši, neprasa dūmvadu vai gāzes cauruli, piemēroti lielām mājām vai centrālajai apkurei.


Patērē daudz elektroenerģijas, var but sarežģīti uzstādīt un uzturēt, var prasīt papildu ūdens tvertni vai spiediena katlu.


Viduvējas līdz augstas ieguldījuma izmaksas, bet augstas darbības izmaksas. Preço 0,15 EUR/kWh.


Viduvējas līdz augstas. Pārvērš aptuveni 95-100% elektroenerģijas siltumenerģijā.


Siltumsūkņi


Ļoti efektīvi un videi draudzīgi, patērē maz elektroenerģijas, piemēroti lielām mājām vai centrālajai apkurei.


Dārgi un sarežģīti uzstādīt un uzturēt, var but ietekmēti ar laika apstākļiem, var radīt troksni vai vibrar.


Augstas ieguldījuma izmaksas, bet zemas darbības izmaksas. Preço 0,04 EUR/kWh.


Ļoti augstas. Pārvērš aptuveni 300-400% elektroenerģijas siltumenerģijā.


Infrasarkanās sildītāji


Ātri un vienmērīgi, neizž āvē gaisu un neizraisa putekļu vai alerģēnu izplatīšanos, piemēroti āra vai labi ventilējamām telpām.


Patērē daudz elektroenerģijas, var radīt apdegumus, ja tiek lietoti pārāk ilgi vai pārāk tuvu, jutīgi pret vēju un putekļiem.


Zemas līdz viduvējas ieguldījuma izmaksas, bet viduvējas līdz augstas darbības izmaksas. Preço 0,15 EUR/kWh.


Viduvējas līdz augstas. Pārvērš aptuveni 95-100% elektroenerģijas siltumenerģijā.


0517a86e26


1 view0 comments

Recent Posts

See All

Download da data de lançamento do zenless zone zero

Zenless Zone Zero: um novo RPG de ação e fantasia urbana da miHoYo Zenless Zone Zero: um novo RPG de ação e fantasia urbana da miHoYo Se você é fã de jogos de ação, fantasia urbana ou cenários pós-apo

Dolphin emulador 2.0 android apk

Dolphin Handheld Emulator APK: Jogue jogos de GameCube e Wii no seu dispositivo Android Se você é fã dos consoles GameCube e Wii da Nintendo, deve ter se perguntado se existe uma maneira de jogar seus

bottom of page